Wat heb je nodig voor een thuisstudie boekhouden?

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
Een boek in je hand

Vroeger was het vanzelfsprekend om enige boekhoudkennis te kunnen overleggen. Er was altijd wel iemand in de buurt om je te helpen met boekhoudkundige vragen. Of het nu voor je zaak of persoonlijke boekhouding was. Ondertussen zijn de boekhoudvaardigheden bij steeds minder mensen te vinden. We krijgen de kennis namelijk niet meer via de traditionele weg – het onderwijs – maar we verwachten wel dat iedereen even kan boekhouden. Gelukkig kan een thuisstudie boekhouden jou nog wel een uitkomst bieden. Zo leer je snel wat je moet kunnen en ben je niet of minder afhankelijk van je boekhouder of accountant.

Om echter het maximale uit een thuisstudie boekhouden te kunnen halen, is het van groot belang dat je over alle benodigde onderdelen beschikt. De aanwezigheid hiervan helpt jou met het optimaal benutten van de thuisstudie. Ik kan je namelijk als boekhouder verzekeren dat een thuisstudie boekhouden alleen waarde kan leveren als jij de juiste voorbereidingen treft.

Daarom vertel ik je op deze pagina uitgebreid wat je nodig hebt voor een thuisstudie boekhouden. Want een goed begin, is het halve werk!

We bespreken;

  • De juiste instelling
  • De gevaren van een thuisstudie en waar je op moet letten
  • Jouw doelen en kansen
  • Het nut van boekhouden en waarom deze vaardigheid altijd nuttig blijft
  • Boekhouden en ondernemerschap
  • Benodigde middelen en materialen
  • Tijd- en geldkosten voor een thuisstudie boekhouden

Inhoudsopgave

Motivatie, discipline en doorzettingsvermogen

Bij het lezen van de titel van dit artikel had je mogelijk verwacht dat ik het exclusief over spullen zou hebben. De werkelijkheid is echter totaal anders. Wat mij betreft, is het een stuk belangrijker om over de juiste instelling te beschikken.

Wanneer je een ‘normale’ studie volgt, doe je dit meestal met andere leerlingen. Je werkt met een groep naar hetzelfde doel toe, namelijk het beheersen van een specifieke vaardigheid. Dit kan bevorderend werken omdat je ook uit andere personen je motivatie kunt halen. Het volgen van een thuisstudie kan daarentegen demotiverend werken. En daar moet jij je vooraf op voorbereiden.

Dat kan alleen door je te beseffen dat je gedisciplineerd aan de slag moet gaan. Je moet jezelf strenge regels geven om tijdens de thuisstudie te volgen. Bij een reguliere studie moet je op vaste tijden in een lokaal verschijnen om de les te volgen. In het geval van een thuisstudie boekhouden bepaal jij zelf wanneer je met de materie aan de slag gaat. Voor velen is de verleiding dan ook groot om andere – leukere – dingen te gaan doen.

Deel je tijd realistisch in en stoel doelen

Stel daarom vooraf een duidelijke planning op waarvan jij weet dat het in jouw bestaande tijdschema past. Bij deze planning hoort ook een set aan doelen die in lijn staan met de thuisstudie boekhouden. Waar wil je over 6 maanden staan? Welke vaardigheden wil je bezitten en wat is daarvoor nodig?

Door duidelijke doelen voor ogen te hebben kan je jouw planning zo indelen dat je precies weet waar je naar toe werkt. Wanneer er geen doelen aanwezig zijn, is de kans zijn dat jij gemotiveerd de thuisstudie boekhouden volgt. En puur omdat je thuis gaat studeren, is het van groot belang dat jij dergelijke kaders rondom de thuisstudie plaatst.

Is boekhouden eigenlijk wel iets voor jou?

Je kunt om uiteenlopende reden besluiten een thuisstudie boekhouden te volgen. Mogelijk wil je meer grip op je eigen financiën krijgen of wil je juist een ander tegen betaling met de boekhouding helpen. Wat jouw reden ook is: het is altijd belangrijk om bij de basis te beginnen.

De basis van boekhouden wordt in vrijwel iedere thuisstudie boekhouden als beginpunt genomen. Iedere boekhouder zal het je zeggen: als je de basis begrijpt, is veel van wat later komt helemaal niet ingewikkeld meer.

Maar is het tegenwoordig met alle boekhoudsoftware nog wel nodig om een thuisstudie boekhouden te volgen?

Waarom boekhouden ook nu nog een onmisbaar vak is

Het begrijpen van financiële mutaties, posten en de impact hiervan op jouw financiële resultaat of dat van een bedrijf, kan in veel rollen tot een positieve invloed leiden. Ik krijg steeds vaker de vraag of een thuisstudie boekhouden nog wel nodig is. Want “Als ondernemer kan je toch gewoon je facturen in een boekhoudprogramma stoppen?”.

Dat het verzorgen van de boekhouding een stuk eenvoudiger is geworden is een feit. Steeds minder ondernemers maar ook particulieren hebben kennis over boekhouden terwijl ze wel in staat zijn om hun boekhouding te verzorgen. Deze ontwikkeling brengt in werkelijkheid meer gevaren met zich mee dan je zou verwachten.

Als ondernemer je eigen boekhouding doen

Als je geen boekhoudkennis hebt betekent dit hoogstwaarschijnlijk ook dat je niet begrijpt wat de impact van bepaalde financiële resultaten zijn. Wanneer je niet het financiële inzicht hebt om een oplopend kostenpatroon te zien terwijl de omzet achterblijft, reageer je te laat met de gevolgen van dien. Datzelfde geldt voor het herkennen van een groeiende overhead.

Met de kennis uit een thuisstudie boekhouden zou een beter begrip van dergelijke patronen wel aanwezig zijn en dergelijke situaties voorkomen kunnen worden.

Daar komt bij dat het zelf (of deels) verzorgen van je boekhouding je op jaarlijkse basis honderden euro’s kan besparen. Een boekhouder of accountant kost een ondernemer al snel meer dan € 1000,- per jaar. In het geval dat jij een groot deel van je eigen administratie verzorgt, ben je hier slechts een fractie van kwijt.

Toegevoegde waarde op je werk en carrièrekansen

Een enorm deel van de vaardigheden die met een thuisstudie boekhouden verkregen kunnen worden, kunnen van grote waarde zijn voor jouw werkgever. Of je nu in marketing of productie werkt: een beter begrip van de marketinguitgaven of de variabele productiekosten helpt je om strategieën te verfijnen en productie efficiënties te herkennen.

Potentiële werkgevers zullen dan ook sneller in jou geïnteresseerd zijn wanneer je, in welke rol dan ook, kunt aantonen over boekhoudcompetenties te beschikken.

De juiste materialen en omgeving voor een succesvolle thuisstudie boekhouden

Is het je ooit al eens omgevallen dat boekhouders het liefst hun werk doen in een stille ruimte met zo min mogelijk andere mensen? Dit heeft alles te maken met de precisie die bij het verzorgen van een nette boekhouding vereist is.

Als jij besluit een thuisstudie boekhouden te volgen is het raadzaam om een studieruimte te creëren waar je een soortgelijke omgeving kunt nabootsen. Een omgeving waarin jij optimaal presteert en opperste concentratie mogelijk is.

Een goede studieruimte met de juiste ergonomie

Daarom beginnen we met het creëren van een studieruimte waarin jij optimaal kunt presteren. Dit is naar verwachting een ruimte waar de kans op afleiding geminimaliseerd is. Rondom jouw bureau mag geen enkele vorm van entertainment zijn, of dat nu jouw spelcomputer of favoriete boek is. Ook is je telefoon idealiter niet in de kamer te vinden of staat het toestel op stil.

Een ergonomisch bureau en -stoel

Jouw ‘werkstation’ moet voor je thuisstudie boekhouden geoptimaliseerd zijn. Oftewel, er moet voldoende ruimte zijn om te kunnen werken. Zorg ervoor dat je desktop geen rommel is en dat je er prettig aan kunt zitten. Kies voor een bureaustoel waar je prettig op kunt zitten en waarmee een gezonde werkhouding wordt aangenomen.

Voldoende licht en prettige temperatuur

Om de motivatie hoog te houden is het belangrijk dat je niet in een afgesloten kamer aan het studeren bent. Idealiter heb je de beschikking over een kamer met voldoende lichtinval waar je eventueel een raam open kunt zetten wanneer het wat warmer is. Ook zou het prettig zijn als je met een handomdraai de temperatuur kunt verhogen of verlagen.

Hoeveel kost een thuisstudie boekhouden?

Je kunt ondertussen bij een groot aantal verschillende instanties een thuisstudie boekhouden volgen waardoor de kosten hiervan per instantie sterk kan verschillen. Een thuisstudie boekhouden kost gemiddeld € 350,- waarvan goedkope opties vanaf € 150,- aanwezig zijn tot prijzigere alternatieven van meer dan € 1000,-. De regel is hierbij vaak wel dat de goedkopere opties ook van lagere kwaliteit zijn.

Bij diverse thuisstudies boekhouden kan je een belastingvoordeel aanvragen waardoor je minimaal € 100,- op de kosten kunt besparen. De hoogte van dit belastingvoordeel hangt af van jouw eigen belastingaangifte. Voor meer informatie adviseren we je contact op te nemen met de Belastingdienst.

Naast geld, kost een thuisstudie ook tijd. Afhankelijk van de door jou gekozen thuisstudie ben je een bepaalde periode vaker dan normaal bezet. Je moet namelijk actief tijd en energie in de boekhoudstudie investeren en daar moet je mogelijk andere (sociale) aangelegenheden voor afzeggen.

Is een thuisstudie boekhouden het geld waard?

Dan rest de vraag of een thuisstudie boekhouden voor jou het geld wel waard is? Dat hangt sterk af van wat jij precies met je boekhoudvaardigheden wilt gaan doen. In veel gevallen verdien je namelijk je nieuw verkregen boekhoudvaardigheden binnen korte tijd alweer terug. Behalve dat je van een belastingvoordeel kunt profiteren, bespaar je namelijk ook op je boekhoudkosten en benut je mogelijk aftrekposten die anders onbenut waren gebleven.

Je kunt, indien relevant, ook aan je werkgever vragen een deel van de kosten te dragen. De kans is groot dat jouw werkgever wilt meebetalen als jij kunt aantonen dat je met de nieuw verkregen kennis meer waarde kunt leveren.

Ga direct aan de slag!

Waarom nog langer wachten en onderneem je niet gelijk actie? Start direct met een thuisstudie boekhouden. Een toekomstgerichte studie, waar je geen spijt van zult krijgen!

Start Direct Met Een Thuiscursus Boekhouden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij gebruiken cookies om onze website zo goed mogelijk te optimaliseren :). Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close