Vixum is een online boekhoudprogramma dat in 2016 is opgericht. Steeds meer zelfstandige ondernemers maken gebruik van dit boekhoudprogramma. Daarom is het tijd voor een Vixum Review. Het boekhoudprogramma is opgericht om ondernemers te laten boekhouden vanuit hun agenda. Wat dit precies inhoudt zal in de blog later nog behandeld worden. We behandelen in deze blog:
- Doelgroep van Vixum
- Functionaliteiten van Vixum
- Prijstelling / het tarief van Vixum
- De werking van Vixum
- Voor- en nadelen van Vixum
Zo willen we een betrouwbare Vixum Review geven. Op deze manier kan jezelf bepalen of het boekhoudprogramma Vixum dan ook daadwerkelijk iets voor jou is. De beste manier om hier achter te komen is ook om zelf het boekhoudprogramma uit te proberen. Daarom kan je Vixum de eerste 14 dagen onbeperkt en vrijblijvend uitproberen.

Start Jouw Gratis Proefabonnement bij Vixum!
- Ga naar de website
- Vul jouw gegevens in.
- Log in en kijk even rond
- Bepaal of dit boekhoudprogramma bij jou past.
- Vragen of onduidelijkheden? Stel gerust je vraag.
- Het eerste jaar volledig gratis.
Inhoudsopgave
Doelgroep van Vixum
De doelgroep waar Vixum zich op richt zijn de starters en ZZP’ers. Op de vraag voor wie is Vixum geschikt, daar geeft Vixum zelf het volgende antwoord op:
- Zakelijke dienstverleners
- Advocaten, Consultants, IT´ers, Marketeers & Adviseurs
- ZZP’ers in het onderwijs
- Leerkrachten, Remedial teachers, Bijlesdocenten, Coaches & Adviseurs
- ZZP’ers in de zorg
- Verpleegkundigen, Fysiotherapeuten, Voedingsconsulenten, Diëtisten & Artsen
- ZZP’ers in de bouw
- Bouwvakkers, Timmermannen, Aannemers, Schilders & Architecten
Naast specifiek de branches en beroepen te benoemen, benadrukt Vixum dat het voor elke branche geschikt is zolang je op uur-basis of projectbasis factureert. Dus mocht je in een andere branche werken kan het dus nog steeds geschikt voor je zijn.
Ook zijn ze bij Vixum bereid om bulklicenties te verkopen aan boekhouders. Dit is een interessant aanbod voor ze en zo kunnen boekhouders de samenwerking tussen hun klanten optimaliseren.
Dat Vixum zich specifiek op starters en ZZP’ers richt is ook te zien, doordat ze op hun website gratis e-Books aanbieden. Deze zijn speciaal gericht op starters en ZZP’ers.
Functionaliteiten van Vixum
De functionaliteiten bij Vixum zijn onder te verdelen in de volgende hoofdcategorieën:
- Algemene functies
- Agenda en urenregistratie
- Facturatie
- Boekhouding
- Inkopen en producten
Onder deze functies zijn er specifieke en concrete onderdelen te verdelen. Afhankelijk van het abonnement Vixum BASIC of Vixum PRO heb je toegang tot deze onderdelen. Het verschil hier tussen zullen we duidelijk naar voren laten komen.
Functionaliteiten Vixum en verschil tussen BASIC en PRO
Om duidelijk weer te geven wat er mogelijk is bij Vixum geven we per hoofdcategorie aan wat er mogelijk is. Daarnaast ook of het mogelijk is in het Vixum BASIC abonnement of dat je hiervoor een Vixum PRO abonnement voor moet afnemen. Onderstaande afbeeldingen geven dit weer. Deze zijn afkomstig van de website van Vixum.
Algemene functies

Agenda en urenregistratie

Facturatie

Boekhouding

Inkopen en producten

De prijs bij Vixum
Qua prijs maakt Vixum onderscheid tussen twee pakketten, namelijk Vixum BASIC en Vixum PRO. Er is ook nog een proefpakket. Dit pakket wordt Vixum TRIAL genoemd. Het is de bedoeling dat je na het Vixum TRIAL pakket een keuze maakt tussen Vixum BASIC of Vixum PRO. Voor deze pakketten betaal je per maand. Het is dus een abonnement dat je afneemt. Eenvoudig samengevat, er zijn drie abonnementsvormen:
- Vixum TRIAL
- Vixum BASIC
- Vixum PRO
Naast dat je een abonnement afneemt kunnen er ook nog extra kosten zijn voor bijvoorbeeld andere diensten of producten die je kan afnemen. Soms zijn dit ook wel verborgen kosten waar je wellicht geen rekening mee gehouden hebt.
Wil je exact weten wat de prijzen zijn bij Vixum? Lees dan het blogbericht waar we een overzicht geven van de prijzen bij Vixum. Ga nu naar: Vixum Prijzen – Overzicht
Werking van het boekhoudprogramma Vixum
Om de werking van het boekhoudprogramma Vixum toe te lichten nemen we een kijkje door in het boekhoudprogramma zelf te kijken. De volgende onderdelen komen aan bod:
- Dashboard
- Opdrachten
- Inkoop
- Facturen
- Bank
- Contacten
- Geavanceerd
- Instellingen
Dashboard
Zodra je inlog op Vixum, kom je eerst op het dashboard van Vixum terecht. Dit ziet er als volgt uit:

Op het dashboard wordt je welkom geheten doormiddel van een welkomstvideo. Dit is een korte video waarin kort de mogelijkheden worden belicht van Vixum. Onder deze video kan je jouw Vixum pakket kiezen en eventueel een demo plannen over Vixum.
Naast de Video zie je punten die je gelijk moet doen om Vixum optimaal te gebruiken. Doe je dit dan wordt er een vinkje voor het desbetreffende punt gezet. Hierdoor leer je het boekhoudprogramma Vixum ook gelijk kennen.
De kern van Vixum is boekhouden vanuit jouw agenda. Vandaar dat ook de agenda op het Dashboard getoond wordt. Daarnaast de afspraken die gepland staan en welke afspraken nog geaccordeerd moeten worden. De agenda is te koppelen met je telefoon-agenda. Het advies om dit dan ook gelijk te doen. Dit bespaart je tijd en zo kan je zelf vanuit jouw mobiele agenda jouw boekhouding aansturen.
Afspraken die in de toekomst staan worden getoond als geplande afspraken. Afspraken die in het verleden zijn gemaakt, die moeten nog geaccordeerd worden. Dit doe je wanneer je van de desbetreffende afspraak een factuur wil gaan opstellen. Je hebt nog de mogelijkheid om je:
- Werktijden aan te passen
- Declarabele uren in te geven
- Kilometers in te geven.
Tot slot is het mogelijk om vanuit het dashboard nieuwe afspraken in te plannen.
Opdrachten
In Vixum maak je offertes en opdrachten aan om zo structuur te brengen in je boekhouding en bij te houden wat je kan gaan factureren. Het belang van het organiseren en structuren van opdrachten wordt ook door Vixum nog eens benadrukt. Waar en hoe dit eruit zie zie je op onderstaande afbeelding.

Aanmaken offerte/opdracht bij Vixum
Het aanmaken van een offerte/opdracht bij Vixum spreekt voor zich. Dit doe je door op de desbetreffende button te klikken. Deze kan je al vinden op bovenstaande printscreen. Er zijn twee verschillende buttons hiervoor, maar er is op dit moment nog geen verschil tussen een offerte en opdracht bij Vixum. Hiermee worden dan functionele verschillen bedoeld. Vanuit een offerte en opdracht leg je in principe dezelfde gegevens vast. Nadat je hebt geklikt op offerte of opdracht maken, kom je in het volgende scherm:

In dit scherm leg je gegevens vast die horen bij de desbetreffende opdracht of offerte:
- Algemene gegevens
- Optionele tijdindicatie
- Optionele kilometervergoeding
- Extra opdrachtregels
- Bestanden
Het is (nog) niet mogelijk om de offerte vanuit Vixum direct te versturen per mail. Je kan deze wel downloaden in PDF.
Algemene gegevens
Bij algemene gegevens leg je voor wie je een offerte of opdracht wil gaan aanmaken. Nadat je dat gedaan hebt geef je een opdrachtnaam, opdrachtreferentie en uitgebreide opdrachtomschrijving in. Ook kan je ervoor kiezen welke kleur label de desbetreffende opdracht in jouw agenda moet gaan krijgen.
Ook geef je hier de projectafspraken in zoals:
- Projectvorm: Uurtarief of aanneemsom
- Uurtarief: Bedrag invoeren
- Btw in prijsafspraak: Exclusief btw of inclusief btw
- Btw-tarief: 21% Hoog tarief, 9% laag tarief, 0% nul tarief, btw verleg, btw vrijgesteld, ICP (buitenland)
Optionele tijdsindicatie
Hoelang verwacht jij bezig te zijn met het project? Wanneer start je het project en wanneer is het naar verwachting klaar? Deze gegevens vul je in onder optionele tijdsindicatie. Je geeft het aantal uren in, een startdatum en einddatum. Het aantal uren kan een totaal zijn, maar mag ook ingegeven worden per week of per maand.
Optionele kilometervergoeding
Vallen de reiskosten binnen het project of mag je deze in berekening brengen. Geef dat hier aan. Per kilometer kan je instellen wat je aan reiskosten wil en mag gaan doorbereken.
Extra opdrachtregels
Stel je gaat niet aan de slag voor een uurtarief, dan kan je bij extra opdrachtregels, diverse regels vastleggen met bijbehorende prijs. Zo heb je duidelijk je offerte of opdracht uitgesplitst.
Bestanden
Bij een project heb je soms diverse bestanden zowel van jezelf of van je opdrachtgever. Deze kan je hier allemaal verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan: projectomschrijvingen, urenstaten, getekende documenten, foto’s, etc.
Overzicht offertes en opdrachten
Nadat je diverse offertes en opdrachten hebt ingevoerd krijg je mooi overzicht in lijstweergave krijgen. Deze lijstweergave laat zien wat je lopende projecten zijn en wat de status is van het project. Zo zie je in één oogopslag wat je nog hebt lopen aan projecten.

Inkoop
Het bijhouden van je inkopen is in Vixum heel eenvoudig. Zodra je een inkoop wil toevoegen wordt er eerst gevraagd of je jouw bestand wil gaan uploaden. Dit kan dus een factuur of bon zijn. Ook kan je aangeven dat je geen factuur of bon hebt. Nadat je dit hebt gedaan kom je in onderstaand scherm uit wat je vervolgens dient in te vullen.

In bovenstaand voorbeeld is te zien dat je jouw kosten kan onderverdelen in verschillende categorieën. Ook kan je aangeven dat het om een investering gaat. Er wordt dan gelijk het volgende gevraagd:
- Categorie
- Aanschafwaarde
- Afschrijfperiode (in jaren)
- Restwaarde
- Aanschafdatum
Dit zodat je gelijk een een overzicht van je investeringen kan krijgen.
Nadat je jouw inkopen hebt opgeslagen vind je uiteraard een overzicht terug van alle inkopen die je hebt gedaan. Onderstaande afbeelding toont aan hoe dit er bij Vixum uit ziet.

Facturen
In Vixum heb je de mogelijkheid om vanuit je Agenda te factureren of een losstaande factuur aan te maken. Voordat je hier aan begint zal je altijd een lijstweergave van facturen zien, zoals onderstaand. In deze lijst weergave is te zien welke facturen gemaakt zijn en ingepland staan om te versturen. Ook zie je de totale omzet en wat er al betaald is.

Het aanmaken van facturen werkt heel eenvoudig. Er zijn hiervoor dus twee manieren factureren vanuit je agenda of een losstaande factuur. Ga je factureren vanuit je agenda dan ga je eerst agendaregels accorderen. Vervolgens staat de conceptfactuur in één keer klaar. Je kan eventueel nog regels toevoegen en de factuur gelijk versturen of inplannen om te versturen. Een losstaande factuur betekent dat je zelf de regels nog handmatig moet gaan toevoegen.
Hoe dit precies werkt kom je vanzelf achter in Vixum. Het werkt dusdanig eenvoudig dat je dit snel onder de knie hebt.
Bank
Om je transacties bij te houden van de bank moet je eerst minimaal één bank aanmaken. Heb je meerdere banken, dan kan je er uiteraard meer aanmaken. Nadat je dit gedaan hebt kan je jouw transacties inlezen. In onderstaande afbeelding zie je hoe dit werkt bij Vixum.

Bovenaan kan je wisselen tussen de verschillende banken die je hebt en vervolgens kan je een MT940 bestand uploaden.
Contacten
Net zoals de andere boekhoudprogramma’s maak je bij Vixum ook contacten aan. Deze contacten kunnen dan jouw klanten of leveranciers zijn. Ook kan je belangrijke gegevens hierin vastleggen, zodat je alle informatie snel bij de hand hebt. Dit is handig en zo heb je eigenlijk jouw eigen adressenboek.
In een lijst weergave ziet dit er als volgt uit:

Zodra je een contact wil gaan aanmaken in Vixum kan je de volgende gegevens invullen:
- Bedrijfsnaam
- Contactpersoon
- KvK-nummer
- Btw-nummer
- Interne opmerkingen of notities
Daarnaast kan je vul je het aan met adresgegevens, contactgegevens en eventueel bankgegevens.
Geavanceerd
In het geavanceerde gedeelte van Vixum vind je de rapportages en geavanceerde instellingen van je boekhouding terug. De mogelijke rapportages zijn: balans, winst- en verliesrekening, urenrapport en de btw-aangifte. De gevanceerde instellingen zijn:
- Producten en voorraad
- Koppel je eigen agenda
- Importeer contacten
- Factuur opmaak
- Memoriaal boekingen
- Openingsbalans
- Bankrekeningen
- Boekjaar afsluiten
- Uurtarief berekenen
- Investeringen
- Exporteer alle facturen.
Instellingen
Tot slot heb je nog de instellingen van Vixum. Hier vind je onder andere jouw bedrijfsgegevens terug. Daarnaast ook je persoonlijke voorkeuren. Verder zijn daar allemaal instellingen terug te vinden om je boekhouding gemakkelijker te maken. Hierbij moet je denken aan:
- Facturatie instellingen
- Automatische betalingsherinneringen
- Mail templates
- Notificatie voorkeuren
Voor- en nadelen van Vixum
Nu het boekhoudprogramma Vixum doorlopen is zetten we de meest voor de hand liggende voor- en nadelen op een rijtje. Dit doen we door eerst stil te staan bij de voordelen. Vervolgens benoemen we ook de nadelen.
Voordelen van Vixum
- Zelf je factuur en offerte lay-out maken.
- Facturen opstellen vanuit jouw agenda.
- Eigen agenda koppeling
- Gebruiksvriendelijk en snel te leren.
- Eenvoudig registreren en factureren van projecten, uren en ritten.
- Versturen van facturen plannen op automatische datum.
- Betalingsherinneringen versturen.
- Het eerste jaar volledig gratis.
Nadelen van Vixum
- Geen facturatie in UBL.
- Geen Scan & Herken van je inkopen.
- Weinig tot geen koppelingen met andere software.
- Support voornamelijk mail en chat.
- Periodieke facturatie niet mogelijk.
- Geen koppeling met belastingdienst, wel duidelijk btw-overzicht.
- Het heeft geen eigen app.
Vixum review
Om nu een review te geven over het boekhoudprogramma Vixum nemen we alle onderwerpen mee die we tot nu toe hebben behandeld. Vixum is een uitstekend simpel boekhoudprogramma voor ZZP’ers. Zeker als je dienstverlenend bent en je agenda bepalend is voor je facturatie. Je hebt dan alle tools in handen om je boekhouding simpel te kunnen uitoefenen. De simpelheid en het gebruiksgemak zijn één van de grootste voordelen van Vixum. Het is goedkoop en het eerste jaar gratis te gebruiken. Een echte aanrader dus om uit te proberen.
Daarnaast zijn er natuurlijk ook wat mindere punten aan Vixum. Zo heeft het bijvoorbeeld nog geen mobiele app. Worden facturen niet automatisch herkend en heeft het geen directe koppeling met de belastingdienst. Bovendien is het boekhoudprogramma simpel, maar als je koppelingen zoekt met andere softwareprogramma’s dan schiet Vixum vaak ook te kort.
Verder is Vixum heel duidelijk wie de doelgroep is en voor wie het boekhoudprogramma bedoeld is. Je kan dus goed van te voren bepalen of het boekhoudprogramma voor jou geschikt is. Twijfel je erover dan kan je het boekhoudprogramma ook nog eens gratis uitproberen. Dit voor een jaar lang dus. Dit maakt Vixum een zeer geschikt boekhoudprogramma voor ZZP’ers. Zo loop je in ieder geval geen financieel risico, tijdens je zoektocht naar een boekhoudprogramma.
Starten met Vixum
Ben jij een ZZP’er die aan de slag wil gaan met Vixum? Het is in ieder geval het proberen waard. Je kan er in eerste instantie gratis mee aan de slag. Dus zo kom je er als ondernemer zelf achter of het een geschikt boekhoudprogramma voor jou is.

Start Jouw Gratis Proefabonnement bij Vixum!
- Ga naar de website
- Vul jouw gegevens in.
- Log in en kijk even rond
- Bepaal of dit boekhoudprogramma bij jou past.
- Vragen of onduidelijkheden? Stel gerust je vraag.
- Het eerste jaar volledig gratis.