e-boekhouden vs MoneyMonk

Gemiddelde leestijd: 18 minuten

Weet jij nog niet of je e-Boekhouden of MoneyMonk wil gaan afnemen? Dan gaan we in deze blog kijken hoe we je op weg kunnen helpen. Op deze website’s is voor beide boekhoudprogramma’s al een review geschreven. Het is goed om deze ook eens door te nemen:

Om je op weg te helpen bij het maken van een keuze tussen e-Boekhouden of MoneyMonk behandelen we eerst de doelgroep van e-Boekhouden en MoneyMonk. Daarna kijken we wat de verschillen zijn tussen deze twee boekhoudprogramma’s. Uiteindelijk leggen we uit hoe jij op de beste manier een keuze kan gaan maken tussen e-Boekhouden en MoneyMonk.

Om zelf te ondervinden wat het beste boekhoudprogramma is kan je uiteraard ook doen door eerst bij beide boekhoudprogramma’s een proefabonnement aan te schaffen. Dit is in je proefperiode geheel kosteloos en zo maak je al kennis met boekhoudprogramma wat je later eventueel gaat gebruiken.

e-Boekhouden

Start Jouw Gratis Proefabonnement bij e-Boekhouden

 1. Ga naar de website
 2. Vul jouw gegevens in.
 3. Log in en kijk even rond
 4. Bepaal of dit boekhoudprogramma bij jou past.
 5. Vragen of onduidelijkheden? Stel gerust je vraag.
 6. 15 maanden gratis voor starters.
Gratis Starten Met e-Boekhouden

MoneyMonk

Start Jouw Gratis Proefabonnement bij MoneyMonk

 1. Ga naar de website via onderstaande button.
 2. Vul jouw gegevens in.
 3. Log daarna in, om eens rond te kijken in MoneyMonk.
 4. Bepaal of dit voor jou het juiste boekhoudprogramma is.
 5. Stel je vragen bij onduidelijkheden.
 6. Gratis proefperiode van 30 dagen voor elke ondernemer.
Gratis Starten Met MoneyMonk

Dan gaan we nu meer vertellen over waarom jij e-Boekhouden of MoneyMonk moet gaan kiezen.

Inhoudsopgave

Doelgroep e-Boekhouden en MoneyMonk

Om te bepalen wie de doelgroep bij e-Boekhouden en MoneyMonk is, geven we antwoordt op:

 1. Voor wie is e-Boekhouden geschikt?
 2. Voor wie is MoneyMonk geschikt?

e-Boekhouden richt zich op: Ondernemers, Accountants/boekhouders en verenigingen/stichtingen. Ze besteden extra aandacht aan startende ondernemers, want zij kunnen 15 maanden lang gratis gebruik maken van het boekhoudprogramma. Ze richten zich dus op ondernemers en dit is heel breed. Maar dat is ook terecht. Het maakt niet zozeer uit in welke branche of beroepsgroep je zit. Er wordt namelijk door e-Boekhouden voor bijna elke branche op beroepsgroep oplossingen aangeboden.

MoneyMonk richt zich specifiek op de dienstverlenende ondernemers. Deze ondernemers factureren vaak hun uren of gaan projecten aan met hun klanten. Daarbij biedt MoneyMonk ze handige tools om dit zo eenvoudig mogelijke voor elkaar te krijgen. MoneyMonk is dus bijvoorbeeld niet geschikt voor: webshops, winkels, horeca, handel, verenigingen en stichtingen. Daarna juist zeer geschikt voor:

 • Managementadvies
 • IT-dienstverlening
 • Onderwijs
 • Design
 • Fotografie
 • Vertaalbureau’s
 • Gezondheidszorg
 • Film en televisie
 • Kunst

Functies en mogelijkheden bij e-Boekhouden en MoneyMonk

Het is natuurlijk goed om te weten wat de functies en mogelijkheden zijn bij e-Boekhouden en bij MoneyMonk. Om hier antwoordt op te geven gaan we eerst kort per boekhoudprogramma in op de aanwezige functies en mogelijkheden. Dit om vervolgens een totaallijst te maken van functies en mogelijkheden.

Functies en mogelijkheden bij e-Boekhouden

In onderstaande tabel geven we in hoofdlijnen weer wat de functies en mogelijkheden zijn bij e-Boekhouden.

FunctieBeschrijving
BoekhoudenMet de boekhoudmodule is het mogelijk om snel en efficiënt jouw boekhouding te gaan doen. Zo kan je jouw btw-aangifte direct versturen en jouw bank koppelen aan je boekhouding. Tevens is er een digitale app om altijd op de hoogte te blijven.
FacturerenMiddels een factuur in eigen huisstijl kan je facturen direct mailen naar jouw klant. De betaling hiervan kan plaatsvinden via een betaallink, automatische incasso of de factuur wordt door de klant zelf overgemaakt. Daarnaast bevinden zich onder deze functionaliteit ook de volgende mogelijkheden:
1. Abonnementen aanmaken om facturen periodiek terug te laten keren.
2. Voorraadmutaties worden vastgelegd ten behoeve van voorraadbeheer.
OffertesNet zoals facturen kunnen offertes uiteraard ook in jouw huisstijl verstuurd worden. Deze kan je per post of per mail versturen. En het is mogelijk om een offerte direct om te zetten naar een factuur. Ook kan je de voortgang van je offertes overzichtelijk houden.
RelatiebeheerBeheer al jouw klanten en leveranciers eenvoudig. Dit kan onder andere doen door bedrijven direct op te zoeken bij de KvK, waarmee e-Boekhouden koppelt. Ook kan je zelf invoervelden definiëren en nieuwsbrieven versturen.
LedenadministratiesVoor verenigingen en stichtingen is er een speciale ledenadministratie die het eenvoudig maakt om lidmaatschappen vast te leggen. Hierdoor kan je ook eenvoudig contributie innen en eventueel nieuwsbrieven versturen.
UrenBedoeld voor het bijhouden van je urencriterium of gewerkte uren aan een project. Vervolgens kan je deze in één keer factureren naar jouw klanten toe. Ook is er de mogelijkheid om het in te voeren via de app. En kan je uren per project of activiteit inzien.
Koppelingene-Boekhouden kent koppelingen met: banken, de belastingdienst, crm-software, facturen, incassobureaus, kassasystemen, overheidsinstellingen, betaalproviders, portals, rapportagesoftware, salarissoftware, urenregistratiesoftware en webshops.
Scan & HerkenMet e-Boekhouden kan je jouw inkomende facturen per mail direct in jouw boekhouding terecht laten komen. Om vervolgens automatisch te laten scannen voor een boekingsvoorstel die je alleen nog maar hoeft te controleren.
AccountantsEr is een module voor accountants met daarbij een klantendashboard. Zo heb je altijd alle informatie bij de hand.

Functies en mogelijkheden bij MoneyMonk

In onderstaande tabel geven we in hoofdlijnen weer wat de functies en mogelijkheden zijn bij MoneyMonk.

FunctiesBeschrijving
OffertesBetreft het aanmaken van offertes, een overzicht hiervan creëren en de status kunnen bijhouden. Zodra een project klaar is kan je deze eenvoudig omzetten tot een factuur.
ProjectenJe kan projecten aanmaken, dit kan een intern project zijn of een project voor een klant. Vanuit jouw project kan je jour kosten en opbrengsten bijhouden.
UrenregistratieEenvoudig uren invullen per dag of per week om zo exact te kunnen bekijken waar je jouw uren aan besteed. Er is hiervoor een start/stop systeem en er zijn ook uitgebreide rapportagemogelijkheden.
RittenregistratieHet is mogelijk om je ritten en voertuigen vast te leggen. Ook kunnen ritten aan projecten gekoppeld worden om deze vervolgens te factureren. Het handigste hulpmiddel is het automatisch berekening van de afstand.
OnkostenHet bijhouden van uitgaven die je hebt gemaakt
FacturerenDit doe je uiteraard in je eigen huisstijl. Maar je geregistreerde uren, ritten en onkosten kan je eenvoudig omzetten naar een factuur. Mocht een klant te laat zijn met betalen, dan kan je vervolgens een herinnering of aanmaning sturen.
BankkoppelingMaakt het mogelijk om banktransacties te importeren of een automatische boekhoudkoppeling met jouw bank vast te leggen.
Financiële overzichtenMoneyMonk maakt specifiek onderscheid in btw-aangifte, winst- en verlies en balans. Voor het gemak zetten wij deze hier neer onder de noemer financiële overzichten. Daarnaast zijn er ook nog andere inzichten zoals het vergelijken van periodes. En kan je ook een Auditfile downloaden.
Scan & HerkenScan jou jouw bonnetjes om ze vervolgens automatisch te laten herkennen. Zo kan je in jouw boekhouding deze eenvoudig controleren.
E-mailsIn MoneyMonk heb je de mogelijkheid om de emailstatus in te zien. Dat bekent of je kan zien of iemand de desbetreffende email geopend heeft.
AfschrijvingenZodra je met bezittingen te maken krijgt, moet je hier ook op afschrijvingen. MoneyMonk doet dit voor jou automatisch, door een bezittingen toe te voegen en een afschrijfperiode te kiezen.

Totaallijst functies en mogelijkheden bij e-Boekhouden en MoneyMonk

Zoals je kan zien wijken de functies of de benamingen soms van elkaar af. De benoemde functies komen van de website van e-Boekhouden en MoneyMonk. In de e-Boekhouden Review en MoneyMonk Review hebben we zelf deze functies getest. Voor het gemak maken we een totaallijst van alle functies, zodat we daarna goed e-boekhouden kunnen vergelijken met MoneyMonk. We verdelen de functies van e-Boekhouden en MoneyMonk in de volgende hoofdcategorieën:

 1. Boekhouden
 2. Facturen
 3. Financiële overzichten
 4. BTW
 5. Scan & Herken
 6. Relatiebeheer
 7. Offertes
 8. Voorraad
 9. Ledenadministratie
 10. Urenregistratie
 11. Rittenregistratie
 12. Projectmanagement
 13. Koppelingen
 14. Accountants

Per hoofdcategorie benoemen we vervolgens de functies / mogelijkheden. Deze worden straks vergelijken met e-Boekhouden en MoneyMonk. Het totale overzicht is te zien in onderstaande tabel.

Tabel totaallijst functies en mogelijkheden

HoofdcategorieFuncties / mogelijkheden
BoekhoudenInkopen bijhouden
Verkopen bijhouden
kas/bank bijhouden
Memoriaal bijhouden
FacturenEigen huisstijl op factuur
Uren en kosten eenvoudig factureren
Abonnementen / periodieke facturen
Herinneringen / aanmaningen versturen
Betaallink/knop meesturen met factuur
Financiële overzichtenOpenstaande facturen
Winst- en verliesrekening
Balans
Auditfile
Vergelijking met andere periodes
BTWBTW-aangifte
ICP opgave
Koppeling belastingdienst
Scan & HerkenInkoopfacturen automatisch herkennen
Bonnetjes automatisch herkennen
Uploaden inkoopfacturen en bonnen via de app
Automatisch boekingsvoorstel
RelatiebeheerVastleggen van relaties, klanten en leveranciers
Koppeling met Kamer van Koophandel
Nieuwbrieven versturen
OffertesEigen huisstijl op offerte
Offerte door-kopiëren naar factuur
Overzicht in lopende offertes
VoorraadProducten vastleggen
Voorraad bijhouden
LedenadministratieVastleggen van leden
Nieuwsbrieven versturen
Eenvoudig incasseren
UrenregistratieUren bijhouden voor urencriterium
Uren bijhouden per project
Overzichten en rapportages van je uren
Uren via de mobiele app bijhouden
RittenregistratieVastleggen van voertuigen
Ritten registreren zakelijk/privé
Automatisch afstand berekenen
ProjectmanagementProjecten beheren
Opbrengsten en kosten vastleggen op project
KoppelingenBanken
Belastingdienst
CRM-Software
Facturatiesoftware of portalen
Incassobureaus
Kassasystemen
Overheidsinstellingen
Betaalproviders
Diverse portals
Rapportagesoftware
Salarissoftware
Urenregistratiesoftware
Webshop
AccountantsMeekijkfunctie voor accountants
Klantendashboard om klanten te beheren

Tarieven bij e-Boekhouden en MoneyMonk

De opbouw van tarieven bij e-Boekhouden en MoneyMonk zijn verschillend van elkaar. Zo kan een starter bij e-Boekhouden de eerste 15 maanden gratis boekhouden. En stelt MoneyMonk zijn Projectadministratie gratis ter beschikking voor ondernemers.

Wat betreft de prijzen bij e-Boekhouden, kan je het beste de volgende blog doorlezen: e-Boekhouden prijzen.

Voor MoneyMonk is er (nog) geen aparte blog over de prijzen. Daarom lichten we het hier toe. En het is immers vrij simpel uit te leggen. MoneyMonk kent drie abbonnementsvormen:

 • Project Management – Gratis:  Je krijgt toegang tot alle functionaliteiten die horen bij Project Management
 • ZZP’er – €10 of €20 per maand: Startende ondernemer die minder dan een jaar staat ingeschreven, eerste half jaar €10. Anders €20. Toegang tot Project Management en Boekhouden.
 • MKB’er – 40 per maand: Voor VOF’s en BV’s. Toegang tot Project Management en Boekhouden inclusief 2 gebruikers.

Verschillen tussen beide boekhoudprogramma’s

Om het verschil tussen e-Boekhouden en MoneyMonk toe te lichten, maken we onderscheid in de doelgroep, functies en mogelijkheden en prijsstelling. Op deze manier kunnen we het beste uitleggen waar de verschillen inzitten.

Verschil qua doelgroep

e-Boekhouden is een boekhoudprogramma dat zich richt op een breed publiek. Dat houdt in: starters, ondernemers, accountants/boekhouders en verenigingen/stichtingen. Ze hebben voor elke branche of beroepsgroep een passende oplossing.

Bij MoneyMonk is dit niet het geval, zij richten zich specifiek op dienstverlenende ondernemers. Daarmee is het niet geschikt voor: webshops, winkels, horeca, handel, verenigingen en stichtingen.

Verschil qua functies en mogelijkheden

We hebben al een totaallijst opgesteld met functies die mogelijk zijn bij e-Boekhouden en MoneyMonk. Nu gaan we per functie aangeven wat er bij welk boekhoudprogramma mogelijk is. Dit doen we door in een derde tabel het verschil in functies aan te geven. Uiteraard zijn er aantal kleine verschillen, maar als het in hoofdlijnen hetzelfde is dan constateren wij geen verschil.

HoofdcategorieFuncties / mogelijkhedenVerschil tussen e-Boekhouden en MoneyMonk
BoekhoudenInkopen bijhouden
Verkopen bijhouden
kas/bank bijhouden
Memoriaal bijhouden
Er is geen verschil beide boekhoudprogramma’s bieden dezelfde functies en mogelijkheden.
FacturenEigen huisstijl op factuur
Uren en kosten eenvoudig factureren
Abonnementen / periodieke facturen
Herinneringen / aanmaningen versturen
Betaallink/knop meesturen met factuur
Er is geen verschil beide boekhoudprogramma’s bieden dezelfde functies en mogelijkheden.
Financiële overzichtenOpenstaande facturen
Winst- en verliesrekening
Balans
Auditfile
Vergelijking met andere periodes
Er is geen verschil beide boekhoudprogramma’s bieden dezelfde functies en mogelijkheden.
BTWBTW-aangifte
ICP opgave
Koppeling belastingdienst
Bij MoneyMonk is er geen directe koppeling met de belastingdienst. Verder is er geen verschil tussen beide boekhoudprogramma’s.
Scan & HerkenInkoopfacturen automatisch herkennen
Bonnetjes automatisch herkennen
Uploaden inkoopfacturen en bonnen via de app
Automatisch boekingsvoorstel
Er is geen verschil beide boekhoudprogramma’s bieden dezelfde functies en mogelijkheden.
RelatiebeheerVastleggen van relaties, klanten en leveranciers
Koppeling met Kamer van Koophandel
Nieuwbrieven versturen
Bij MoneyMonk heb je de mogelijkheid om nieuwsbrieven te versturen niet. Verder is er geen verschil tussen beide boekhoudprogramma’s.
OffertesEigen huisstijl op offerte
Offerte door-kopiëren naar factuur
Overzicht in lopende offertes
Er is geen verschil beide boekhoudprogramma’s bieden dezelfde functies en mogelijkheden.
VoorraadProducten vastleggen
Voorraad bijhouden
In e-Boekhouden kan je voorraad bijhouden en producten vastleggen. Dit kan niet bij MoneyMonk.
LedenadministratieVastleggen van leden
Nieuwsbrieven versturen
Eenvoudig incasseren
MoneyMonk heeft geen ledenadministratie. Hiervoor heeft e-Boekhouden een speciale module.
UrenregistratieUren bijhouden voor urencriterium
Uren bijhouden per project
Overzichten en rapportages van je uren
Uren via de mobiele app bijhouden
Er is geen verschil beide boekhoudprogramma’s bieden dezelfde functies en mogelijkheden.
RittenregistratieVastleggen van voertuigen
Ritten registreren zakelijk/privé
Automatisch afstand berekenen
MoneyMonk heeft een rittenregistratie en e-Boekhouden heeft deze niet.
ProjectmanagementProjecten beheren
Opbrengsten en kosten vastleggen op project
Er is geen verschil beide boekhoudprogramma’s bieden dezelfde functies en mogelijkheden.
KoppelingenBanken
Belastingdienst
CRM-Software
Facturatiesoftware of portalen
Incassobureaus
Kassasystemen
Overheidsinstellingen
Betaalproviders
Diverse portals
Rapportagesoftware
Salarissoftware
Urenregistratiesoftware
Webshop
e-Boekhouden kan koppelen met systemen die hier genoemd staan. Welke dit allemaal zijn kan je vinden op de website van e-Boekhouden. Voor MoneyMonk geldt dat zij kunnen koppelen met banken en betaalproviders.
AccountantsMeekijkfunctie voor accountants
Klantendashboard om klanten te beheren
e-Boekhouden is meer gericht op accountants. Naast het meekijken, hebben ze daar een speciaal dashboard om klanten te beheren. Bij MoneyMonk heeft een accountant alleen de mogelijkheid om mee te kijken.

Verschil qua prijsstelling

Er is een klein verschil qua prijsstelling tussen e-Boekhouden en MoneyMonk. Het zal er op neer komen dat e-Boekhouden per maand een paar euro goedkoper zal zijn. Maar om hier een afweging tussen te maken is vrij lastig. Zo zijn er altijd weer extra’s die je kan afnemen waardoor je bij de één goedkoper of duurder bent. Denk er bijvoorbeeld aan dat je bij e-Boekhouden credits moet inkopen om je facturen automatisch te herkennen. Al met al zal voor de gemiddelde ZZP’er e-Boekhouden iets goedkoper zijn. Maar om erachter te komen kan je het beste beide boekhoudprogramma’s eerst gratis uitproberen. Dan kom je erachter wat je precies gaat gebruiken en weet je ook de exacte prijs.

De conclusie van dit gedeelte is in ieder geval dat de prijsstelling geen noemenswaardig verschil is. Alleen voor starters is het wel aantrekkelijker om te kiezen voor e-Boekhouden. Zij kunnen maar liefst 15 maanden gratis gebruik maken van het boekhoudprogramma.

De beste keuze: e-Boekhouden of MoneyMonk?

Op de vraag wat is de beste keuze e-Boekhouden of MoneyMonk? Het antwoord daarop is dat het afhankelijk is van in welke branche of beroepsgroep je actief bent. Kies voor MoneyMonk als je een dienstverlenende ZZP’er bent, die het volgende belangrijk vindt:

 • Uren registreren
 • Bijhouden van kilometerregistratie
 • Snel en eenvoudig te begrijpen

We hebben in deze blog al de doelgroep behandeld voor MoneyMonk. Val je daaronder dan zou ik in eerste instantie MoneyMonk proberen.

Kies voor e-Boekhouden als je een startende ondernemer bent en buiten de doelgroep van MoneyMonk valt. Je kan dan in ieder geval 15 maanden gratis boekhouden. Het is daarna raadzaam om MoneyMonk te overwegen als je binnen de doelgroep van MoneyMonk valt.

Het beste is om beide boekhoudprogramma’s in ieder geval eerst uit te proberen. Zo kom je er vanzelf achter wat voor jou het beste werkt.

e-Boekhouden

Start Jouw Gratis Proefabonnement bij e-Boekhouden

 1. Ga naar de website
 2. Vul jouw gegevens in.
 3. Log in en kijk even rond
 4. Bepaal of dit boekhoudprogramma bij jou past.
 5. Vragen of onduidelijkheden? Stel gerust je vraag.
 6. 15 maanden gratis voor starters.
Gratis Starten Met e-Boekhouden

MoneyMonk

Start Jouw Gratis Proefabonnement bij MoneyMonk

 1. Ga naar de website via onderstaande button.
 2. Vul jouw gegevens in.
 3. Log daarna in, om eens rond te kijken in MoneyMonk.
 4. Bepaal of dit voor jou het juiste boekhoudprogramma is.
 5. Stel je vragen bij onduidelijkheden.
 6. Gratis proefperiode van 30 dagen voor elke ondernemer.
Gratis Starten Met MoneyMonk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij gebruiken cookies om onze website zo goed mogelijk te optimaliseren :). Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close