Boekhoudprogramma voor horeca

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Een horecaondernemer komt er niet meer onderuit. Een goed boekhoudprogramma afgestemd voor de horeca zorgt ervoor dat je jouw concurrenten voor kan blijven. Vaak wordt gedacht dat een boekhoudprogramma ingewikkeld is. Dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Als je eenmaal begint kost het even wat tijd, maar uiteindelijk gaat dit je meer gemak opleveren. Daarnaast heeft het veel voordelen:

 • Direct inzicht in inkoop en verkoop.
 • Overzicht in je resultaat.
 • Maak gebruik van handige koppelingen.
 • Betere samenwerking met je accountant of boekhouder.

Een boekhoudprogramma ondersteunt je dus bij de dagelijkse bedrijfsvoering en daarom is het zo belangrijk. Het betekent ook niet gelijk dat je alles zelf hoeft te doen, want je accountant of boekhouder kan hierbij ook prima helpen. Zij geven dan vooral de adviezen en jij voert alle administratieve taken uit.

Deze blog brengt aan het licht wat voor boekhoudprogramma’s er voor de horeca zijn en wat wij de beste vinden. We verklappen alvast dat we Visma eAccounting het beste boekhoudprogramma voor de horeca vinden.

Visma eAccounting

Start Jouw Gratis Proefabonnement bij Visma eAccounting

 1. Ga naar de website via onderstaande button.
 2. Vul jouw gegevens in.
 3. Log in om even rond te kijken.
 4. Bepaald of dit voor jou het juiste boekhoudprogramma is.
 5. Stel je vragen gerust bij onduidelijkheden.
 6. 1 jaar gratis voor startende ondernemers.
Gratis Starten Met Visma eAccounting

Inhoudsopgave

Ben jij ondernemer in de horeca?

Een ondernemer in de horeca is doorgaans druk en wil zijn volledige aandacht vaak richten op zijn zaak. Het geld wordt immers verdiend door jouw klanten optimaal te bedienen. Je wilt daarom naast het leveren van je producten ook een goede service leveren. Uiteraard geldt dit voor elke ondernemer, maar in de horeca is het belangrijk om hier de nadruk op te leggen. Daarom wordt er in de horeca ook wel vaker gesproken over gasttevredenheid. Je klanten zijn bij jouw op bezoek. Tevreden gasten voor jouw horeca onderneming het belangrijkste criteria om je onderneming draaiende te houden. Dit vanwege het volgende:

 • Tevreden gasten komen vaker terug.
 • Positieve mond-tot-mondreclame
 • Gasten zijn bereid goede beoordelingen achter te laten.
 • In de horeca heb je veel gasten, het nieuws verspreid zich snel.

Uiteraard zijn er nog veel meer elementen die kunnen bijdragen aan een optimale gasttevredenheid. Maar kern van het verhaal is dat dit het belangrijkste aspect is van de horeca. Om deze reden is het heel begrijpelijk dat het bijhouden van je boekhouding op de tweede plaats kan komen te staan.

Echter het bijhouden van je boekhouding is wel een noodzaak en ook belangrijk. Maar waar haal je de tijd vandaan? Door te werken met een online boekhoudprogramma zet je in ieder geval de eerste stappen om dit goed op orde te krijgen. Zit jij met de volgende vragen:

 • Hoe kan ik zo efficiënt mogelijk mijn boekhouding gaan bijhouden?
 • Wat moet ik doen om ervoor te zorgen dat het niet teveel tijd in beslag neemt?
 • Hoe zorg ik ervoor dat mijn boekhouding overzichtelijk en netjes is?

Lees dan deze blog verder, want we gaan het hier hebben over boekhoudprogramma’s voor de horeca die jou hierin een oplossing bieden. Door het kiezen van het juiste boekhoudprogramma voor de horeca, heb jij minder zorgen.

Boekhouding zelf doen of uitbesteden?

Ga jij als horeca ondernemer de boekhouding zelf doen of uitbesteden? Ik ga er vanuit dat je in ieder geval een gedeelte van je boekhouding zelf gaat doen. Maar een correcte aangifte omzetbelasting (btw) en jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting (IB) is essentieel, daarom kan een samenwerking met je boekhouder/accountant ideaal zijn.

Een ideale samenwerking is dat jij de administratieve zaken uitvoeren en de boekhouder en accountant zich richt op de fiscale zaken. Ben je nog niet zo ervaren met het een boekhouding werkt, begin dan met kleine stapjes. Zoals alleen het verwerken van bonnetjes of inkoopfacturen. Laat je accountant of boekhouder dit controleren. Zodra je het onder de knie hebt, dan pak je het volgende stukje in je boekhouding op.

Voordelen van je boekhouding zelf doen:

 • Beter inzicht in je boekhouding.
 • Je bespaart kosten op je accountant of boekhouder.
 • Jouw boekhouder of accountant kan efficiënter aan het werk.
 • Samenwerken met je boekhouder of accountant zorgt ervoor dat je geen fiscale afrekposten mist.

TIP: Kies een boekhoudprogramma voor de horeca, die jou hier meer helpt om tot een goede boekhouding voor je bedrijf te komen.

Welke boekhoudprogramma’s voor de horeca zijn er?

De boekhouding van een horecabedrijf kan best complex zijn. Denk alleen al aan de verschillende geldstromen die er lopen. Er wordt contact betaald en soms per pin. Je hebt een kassasysteem waarin alles wordt bijgehouden en het personeel dat je inzet is flexibel inzetbaar. Ook moet je letten op de voorraad en zo zijn er nog veel meer zaken waarmee je rekening moet houden.

Een boekhoudprogramma voor de horeca houdt hier rekening mee. Het ondersteunt al jouw administratieve processen en heeft functionaliteiten die jou op weg helpen om je boekhouding zo goed mogelijk bij te houden.

Het is daarom goed om eerst goed te kijken wat er allemaal speelt binnen jouw horecabedrijf. Daaropvolgend kan je het beste boekhoudprogramma voor jouw horecaonderneming kiezen. De volgende hoofdstukken in deze blog zullen jouw hierbij helpen.

Benodigde functies van een boekhoudprogramma voor een horecabedrijf

Bij een boekhoudprogramma voor de horeca horen sowieso de standaard functies van een boekhouding. Dit is de plek waarin jij je administratieve taken onderbrengt en je onderbouwing voor de btw-aangifte. Naast de standaard functies zijn er ook specifieke functies van toepassing bij de horeca. Het meest handige is dat je deze specifieke functies ook probeert onder te brengen in jouw boekhoudprogramma.

Standaard functies

De volgende standaard functies zijn in ieder geval van toepassing bij de horeca.

 • Het kunnen verwerken van uitgaven en inkoopfacturen.
 • Bijhouden van een kassa- en bankadministratie.
 • Het doen van de btw-aangifte of een overzicht hiervan.
 • Verwerken van je omzet.
 • Versturen van facturen

Voor deze functies is het meest gewenst dat dit zoveel mogelijk geautomatiseerd is. Zo kan je veel tijd besparen met een directe bankkoppeling, scan en herken voor je uitgaven en je btw-aangifte elektronisch indienen.

Specifieke functies voor horeca

Specifieke functies voor de horeca waar je aan kan denken zijn:

 • Bijhouden van producten die je hebt.
 • Voorraadbeheer
 • Personeelsbeheer & salarisadministratie
 • Planningen
 • Kassasystemen
 • Urenregistratie

Ik kan alvast verklappen dat een boekhoudprogramma met al deze functionaliteiten niet te vinden is. Daarom is het belangrijk dat het boekhoudprogramma dat je kiest zoveel mogelijk functionaliteiten heeft en dat je voor het ontbrekende gedeelte een eventuele koppeling kan maken. Veel boekhoudprogramma’s hebben standaard koppelingen waar je zo gebruik van kunt gaan maken.

Houdt vooral rekening met een handige koppeling met je kassa, want dit gaat je het meest werk schelen. In het volgende hoofstuk “kiezen van een boekhoudprogramma voor de horeca” besteden we meer aandacht wat betreft koppelingen met je boekhouding.

Uiteraard kunnen er ook nog andere functies zijn die voor jouw onderneming van toepassing zijn. Maak een lijst van alle functies die jij nodig acht te hebben, zo kan je goed zoeken welk boekhoudprogramma bij jullie horeca past.

Kiezen van een boekhoudprogramma voor de horeca

Kies een boekhoudprogramma dat je kan koppelen met je kassasysteem. Dit hoef je niet gelijk te doen als je gaat starten met boekhouden. Maar als het zover komt heb je hier dan wel de mogelijkheid toe. Het koppelen van je kassa is het beste wat je kan automatiseren om zo sneller je boekhouding op orde te krijgen.

Betaalbare en eenvoudige boekhoudprogramma’s voor de horeca zijn e-Boekhouden, Visma eAccounting, InformerOnline. Het is dan ook aan te raden om uit deze drie een keuze te maken.

Omdat het koppelen van je kassasysteem met je boekhouding een slimme zet is. Vermelden we hieronder welke kassasystemen er zijn en waar er mee gekoppeld kan worden.

Mogelijke koppelingen met kassasystemen en boekhoudprogramma’s

Kassasysteeme-BoekhoudenVisma eAccountingInformerOnline
BizzCloudGratisNiet mogelijkNiet mogelijk
BooqNiet mogelijk€30,00 (per maand)Niet mogelijk
Carrian€ 99, 00 (eenmalig)Niet mogelijkNiet mogelijk
CashDeskGratisNiet mogelijkNiet mogelijk
CCV SalespointNiet mogelijk€15,00 (per maand)Niet mogelijk
Count-ITGratisGratisNiet mogelijk
iZettleGratisGratisGratis
Lightspeed Restaurant€ 14,95 (per maand)€ 14,95 (per maand)Niet mogelijk
Lightspeed Retail€ 14,95 (per maand)€ 14,95 (per maand)Niet mogelijk
NappkinNiet mogelijkGratisGratis
POS KassasystemenNiet mogelijk€ 20,00 (per maand)Niet mogelijk
PlanetzelfNiet mogelijkGratisNiet mogelijk
RoomRaccoon€ 25,00 (per maand)Niet mogelijkNiet mogelijk
TwelveNiet mogelijk€ 12,00 (per maand)Niet mogelijk
unTillNiet mogelijk€ 30,00 (per maand)
€ 295,00 (eenmalig)
Niet mogelijk

Mocht jouw kassasysteem er niet tussen staan. Dan is er ook nog een mogelijkheid om altijd contact op te nemen met de leverancier van het boekhoudprogramma of kassasysteem. Er kan dan gekeken worden of er wellicht een API-Koppeling mogelijk is.

Gebruik je meer software voor bijvoorbeeld urenregistratie, personeel of planningen? Kijk dan net zoals bovenstaand of je boekhoudprogramma hier mee kan koppelen. Het kan heel goed zijn dat je eventueel bij een ander boekhoudprogramma uit komt. Vergelijk de boekhoudprogramma’s op deze website om erachter te komen welke het beste bij jouw horecabedrijf past.

Beste boekhoudprogramma voor de horeca

Het beste boekhoudprogramma voor de horeca vinden wij Visma eAccounting. Maar e-Boekhouden staat op een goede 2e plek. In sommige gevallen zal voor jou e-Boekhouden beter zijn. Het is natuurlijk afhankelijk van persoonlijke voorkeur en ook waar je eventueel mee wilt gaan koppelen. Het is daarom verstandig om beide boekhoudprogramma’s gratis uit te proberen. Na de proefperiode kan je dan een keuze maken. Onze top 3 is als volgt:

 1. Visma eAccounting
 2. e-Boekhouden
 3. InformerOnline

Visma eAccounting heeft de meeste mogelijkheden om te koppelen met andere software en is het meest gebruiksvriendelijk. Kort daarna volgt e-Boekhouden hier zijn ook veel mogelijkheden om te koppelen. Maar toch is te zien dat horecaondernemers vaker voor Visma eAccounting kiezen. Om erachter te komen welke voor jou het beste is dan kan je ook eerst beide gratis uitproberen.

InformerOnline is ook een prima boekhoudprogramma. Maar de mogelijkheden om daar te koppelen met andere softwareprogramma’s is niet zo uitgebreid als bij Visma eAccounting of e-Boekhouden.

Visma eAccounting

Start Jouw Gratis Proefabonnement bij Visma eAccounting

 1. Ga naar de website via onderstaande button.
 2. Vul jouw gegevens in.
 3. Log in om even rond te kijken.
 4. Bepaald of dit voor jou het juiste boekhoudprogramma is.
 5. Stel je vragen gerust bij onduidelijkheden.
 6. 1 jaar gratis voor startende ondernemers.
Gratis Starten Met Visma eAccounting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij gebruiken cookies om onze website zo goed mogelijk te optimaliseren :). Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close